Ekmek Kavgası - Orhan Kemal
1949 yılında yayınlanan Ekmek Kavgası, Orhan Kemal’in ilk hikâye kitabı olması nedeniyle edebiyat dünyasında özel bir yere sahiptir. 24 hikâyeden oluşan kitap, günümüzde Everest Yayınları tarafından okuyucuya sunulmaktadır. 148 sayfa olan Ekmek Kavgası, fabrikada çalışan emekçilerin, kenar mahallede yaşayan insanların ve cezaevlerindeki mahpusların yaşamlarından kesitler yansıtır.
24 Farklı Hikâyede Aynı Ekmek Kavgası
Adını içerisinde yer alan Ekmek Kavgası adlı hikâyeden alan kitap, her bir hikâyede geçimini en zor şartlar altında kazanmak zorunda olanları odağına yerleştirir. Ekmek Kavgası hikayesi, askeri alay mutfağının boş arsaya döktüğü yemek artıklarını toplayan çocuklar, yaşlılar ve köpekler ile başlar. Ardından bölük gidince, arsaya yemek dökülmez ve daha önceki bolluğun yerini bir yokluk alır. Bu yoklukta bir kemik parçası için insanlar ve köpekler kavga etmeye başlar. Kitap içerisindeki hikayeler arasından bir diğeri olan Uyku ise; tatilde çalıştırılan çocuk işçilerin dramına yer verir. Yazar, bu durumdan rahatsız olan bir ustanın, para ile susturularak, işçilerin duygularının dahi sömürüldüğüne dikkat çeker. Ekmek parası için insanların katlanmak zorunda oldukları zorlu yaşamlarını kendine has üslubu ile aktardığı Ekmek Kavgası ile yazar, toplumun en köşede kalanlarının içindeki aydınlık ve umudun daha iyisine layık olduğunu vurgular.
Yazar Hakkında
Gerçek ismi Mehmet Raşit Öğütçü olan Orhan Kemal, toplumsal gerçekçi roman türünün öncülerindendir. Orhan Kemal’in düzyazı türündeki ilk romanı olan Baba Evi’nin bir bölümünü Balık Yeni Edebiyat dergisinde, Bacaksız Orhan lakabı ile yayınlandı. Ardından ilk öyküleri, farklı takma isimlerle aynı dergide yayınlandı. Romanlarının yanı sıra, Kardeş Payı, 72. Koğuş, Eskici Dükkânı gibi eserlerini oyunlaştırdı. Eserlerinde genellikle toplumsal yapının çelişkilerini kendine has bir ustalıkla vurguladı. Yazarlığının olgunluk dönemlerinde Çukurova’nın toplumsal sorunlarını ve fabrika işçilerini işleyerek, 1970 yılında hayata veda etti.
Orhan Kemal her zaman, geçimini en zor koşullarda kazanmak zorunda olan, ekmeği için hep bir kavganın içinde yer alan insanların yazarı olmuştur. Bu insanların yaşadıklarını hayran olunası bir yetkinlikle dile getirirken, aydınlığı ve umudu da göz ardı etmez. Bize sürekli, tüm bu yaşananlara rağmen, insanın içindeki aydınlığın ve umudun daha iyiye, daha güzele layık olduğunu hatırlatır. Bunun içindir ki Orhan Kemal edebiyatı her zaman bir direnç kazandırır okurlarına. Orhan Kemal''in kitapları bir okurun hayatta rastlayabileceği o çok nadir hazineler arasında yer alır. Çok az yazar okurunun dünyasında onun kadar iz bırakır, okurunu onun kadar biçimlendirir.
Orhan Kemal umudu ve aydınlığı yeniden kazanmamız için yol gösterir bize. Edebiyatımızın en değerli ustalarından biri ok Orhan Kemal''in kitaplarım yayımlamaktan onur duyuyoruz.